29.11.2021г.

На 25 ноември – деня на Св. Климент Охридски – нашето училище чества патронния си празник и юбилейните 125 години от основаването си! Училищната общност доказа, че Климентовият дух е жив и в трудните месеци на пандемията и обучението в електронна среда. Празничната атмосфера намери своеобразна концентрация в инициативата на младшите посланици на Европейския парламент в нашето училище, наречена „Да поЧЕТЕМ Св. Климент Охридски!“. Над 120 учители и ученици сформираха събрание в електронната платформа MS Teams, което директорът на нашето училище д-р Нели Костова откри с празнично слово. Събитието в електронна среда продължи с припомняне на и дискусия около основните моменти от житието на Св. Климент и неговата многостранна просветителска мисия. Всички единодушно се съгласиха, че ако беше наш съвременник, Св. Климент щеше да бъде сред интелектуалния и духовния елит на държавата ни, дипломат, професор, филолог, богослов, преводач, благ и неуморен учител… Учениците от 5. и 7. класове, участващи в събитието, мъдро заключиха, че той непременно би имал профил и в социалните мрежи, за да може да достига до повече ученици и да споделя все така ентусиазирано и отдадено светлината на познанието…

По време на събитието чухме част от житието на Св. Климент, както и похвалното му слово за Св. Константин Кирил Философ. Младшите посланици изненадаха всички със специално подготвени дигитални картички, по една за всеки от трите образователни етапа в нашето училище. Ученици от 1. до 7. клас изпращаха по време на четенията свои рисунки, посветени на празника, които скоро младшите посланици ще обединят в колаж с профила на Св. Климент. Накрая на събитието беше представен и новият брой на училищния вестник, списван с все същия Климентов бодър дух.

Сияещите лица на учители и ученици, леещото се слово, светлината в душите подсказаха на всички, че Св. Климент наистина е наш съвременник, не защото все още говорим ЗА него, а защото той говори и свети ЧРЕЗ нас, неговите последователи… Честит празник, 32. СУИЧЕ!