Национално състезание по дебати “ACS Debate Open 2022”, което ще се проведе на 3 и 4 декември в Американски колеж в София!

“ACS Open 2022” е инициатива на клуба по дебати в Американския колеж в София, която цели да разпространи дебатите в България и да развитие критическото и аналитично мислене у участниците си. Покрая пандемията нямаше възможност да се организират присъствени състезания по дебати. Затова, клуба по дебати към Американския колеж в София си поставя за цел не само да създаде общност, в която българските ученици да усъвършенстват уменията за публично говорене, но и да даде поле за продуктивна дискусия между гимназисти от цялата страна!

Състезанието ще е във формат Британски парламентарен. В този формат има четири отбора: Отварящо правителство, Отваряща опозиция, Затварящо правителство и Затваряща опозиция. Два от отборите представляват правителството (в подкрепа на предложението), а другите два представляват опозицията (против предложението). Разликата между отварящите и затварящите отбори е, че затварящите имат задължението да представят нов аргумент, различен от горните им. Във всеки отбор има по двама говорители, а позицията на всеки отбор е дадена непосредствено преди обявяването темата. Всеки кръг от дебатите е посветен на различна тема, която се обявява 15 минути преди началото на дебата. През 15-минутното време за подготовка, участниците могат да говорят само с съотборника си и не могат да използват външни източници на информация (телефони, книги, т.н.). Речите са по 7 минути, а редът на речите се редува между двете скамейки (правителство и опозиция), като се започва с първия говорител от Отварящо правителството, докато не се изкажат всичките осем участници. Ще има 4 кръга, точките, от които ще определят кои отбори ще преминат към полуфиналите!

Състезанието е подходящо за всички гимназисти, независимо от техния опит в сферата на дебати. Освен това, това е една прекрасна възможност учениците да засилят своето портфолио на извънкласни дейности и да впечатлят университетските комисии по прием. Крайният срок за регистрация е 17 ноември, линкът, за която може да намерите тук: https://forms.gle/JJf2pojgFnpG2TKm9. Програма на състезанието, инструкции за участие и друга важна информация можете да намерите на нашата фейсбук страница (https://fb.me/e/3GpG6z6Z1).  Ако изникнат някакви въпроси, моля, не се притеснявайте да се свържете с нас!