05.01.2023г.

Шахматни постижения

Заслужено признание – Никола Кънов от  9д клас в състава на тренировъчния лагер на Международната шахматна федерация.

Деветокласникът от 32 СУИЧЕ Никола Кънов беше поканен да се присъедини към ежегодния шахматен лагер на FIDE CHESSABLE ACADEMY заедно с още 10 млади таланти от цял свят. Лагерът се проведе от 5 до 11 декември 2022 г. в град Ситжес, Испания като част от съвместната програма на Международната шахматна федерация FIDE и CHESSABLE. 

Никола беше избран от над 400 юноши от академията на база цялостното му представяне през изминалата година, а талантливите младежи имаха шанса да бъдат обучавани от легендите в шаха Артур Юсупов и Алексей Широв. Едно от най-вълнуващите преживявания за Никола беше участието му в сеанс със световния шампион по ускорен шах за 2016 г. гросмайстор Василий Иванчук, с когото постигна реми!

Непосредствено след шахматния лагер Никола взе участие и в Група А на деветото издание на Chessable Sunway Sitges Chess Festival. Силният международен турнир събра 326 шахматисти от 55 държави, сред които 43 гросмайстори и 48 международни майстори. 

Българските участници бяха осем, като сред тях най-младият ни представител FM Никола Кънов успя да постигне второто най-добро място в крайното класиране със спечелените 6 точки. 

Към 01.01.2023 г. Никола Кънов ОГЛАВЯВА РЕЙТИНГ ЛИСТАТА ДО 17 ГОДИНИ в България и е с най-висок рейтинг сред столичните шахматисти до 22 години. След като през 2022 г. беше удостоен с титлата ФИДЕ майстор на Международната шахматна федерация, бъдещите му цели са да постигне необходимите норми и рейтинг за титлите международен майстор и гросмайстор. 

Пожелаваме му го от сърце!