27.03.2023г.

DAY OF EUROPIAN AUTHORS

Линк към фейсбук на: Mariya Gabriel 

„Мълчание, дълго мълчание, ужасяващо дълго мълчание. Става, отива до шкафа, отваря едно чекмедже. Вади оттам пожълтял лист хартия. Ръцете й се разтреперват, очите й се навлажянват. Мълчанието е неловко, тънко, като лист оризова хартия. Овладява се. Връща се, сяда отново на стола. Мълчание. Има огромна нужда някой да отвори прозореца и целият кислород на света да нахлуе в тази малка, тясна кухничка. Държи листа в ръка, но не чете от него, говори тихо, с притворени очи.

– Мамо, знам, че ти много ще се притесняваш. Знам, че няма да можеш да спиш. Аз ще се върна скоро. Съвсем скоро, повярвай ми. За това ти предлагам следното, вместо да се притесняваш да броиш дните до моето завръщане…

Една единствена сълза прорязва рибарската мрежа просната върху лицето и сякаш да съхне… И след дълга, дълга пауза едно тихо, много тихо.

– Аз още броя дните!“

Силата на писателите е да покажат на нас, читателите, какво е да сме човешки същества, да ни позволят да споделяме истории, мисли, чувства. Благодаря на Георги Бърдаров, че споделихме тези емоции с учениците от 32. СУИЧЕ “Св. Климент Охридски” в София. Благодаря му и за приятната изненада да се докоснем до мислите на младия творец Милица Иванова.

Благодаря на младите хора – будни, талантливи, критични и задаващи универсални за човечеството въпроси. Благодаря на директорката на училището Нели Костова за перфектната организация и докосващата сърцата изненада с детския хор на училището.

Всеки може да даде своя принос и изпълни със съдържание думите. Ние сме това, което сме чели, четем и ще четем, а книгите са пазители на минало, настояще и бъдеще.