18.09.2023г.

Автобуси до училище за учебна 2023-2024 година 

Столична община продължава услугата за

автобуси до училище за цялата учебна 2023-2024 година

Две от най-големите училища в столицата 18-то СУ “Уилям Гладстон” и 32-ро СУ “Свети Климент Охридски” и други в околността ще могат да разчитат на автобуси, които да превозват ученици от прилежащите и по-отдалечени квартали до училищата през цялата учебна година. Те функционират като част от мрежата на градския транспорт и могат да се използват с приоритет от ученици, особено от малките класове, които често иначе са водени от родителите си с автомобили. Това създава:

  • сериозно замърсяване на въздуха,
  • натоварен трафик около училищата,
  • опасен периметър около училищата за децата, които се движат пеша или с колело.

Автобусите стартират на 18-ти септември – в рамките на Европейската седмица на мобилността, която ще се проведе от 16-ти до 22-ри септември, когато ще има множество инициативи посветени на устойчивата мобилност не само на учениците до училище, но като цяло придвижването в града.

От тази година автобусите обслужват и двете смени, тъй като в големи училища като 18-то СУ “Уилям Гладстон” и 32-ро СУ “Свети Климент Охридски” учениците всеки срок учат в различни смени.

Маршрутите остават същите като през тестовия период, проведен по-рано през 2023г., тъй като се установи, че те са достатъчно ефективни. Маршрут У1 стартира в 07:30 сутринта и в 12:45 по обяд от ж.к. Красна поляна, а Маршрут У2 стартира от 07:20 сутринта и 12:35 по обяд от ж.к. Люлин 5.

Така с покритието на двата маршрута ще бъдат обслужвани над 11 квартала в столицата като ж.к. Красна поляна, голяма част от ж.к. Люлин, ж.к. Света Троица, ж.к. Банишора и по-близките до училищата квартали – ж.к. Разсадника, ж.к. Гергелийски, ж.к. Илинден, ж.к. Зона Б-18 и други.

Маршрутите са разработени съвместно с направление “Транспорт и градска мобилност” ОП “Столичен автотранспорт” и “Център за градска мобилност”, като в последствие бяха съгласувани с родителите чрез множество анкети и разговори, за да бъде събрана лична обратна връзка от потребителите и гражданите.

Родителите са активна и много важна заинтересована страна в процеса към преминаване към по-устойчива мобилност. Чрез попълнените от тях анкети бе установено, че над 60% от децата, използвали услугата през тестовия период, преди са били возени с автомобил, докато сега те се придвижват самостоятелно с автобуса до училище. Като допълнителни положителни ефекти, родителите споделят, че това допринася и за повишаване на самостоятелността на учениците и социализация между децата, пътуващи заедно.

Вярваме, че с въвеждането на подобни практики много родители ще припознаят, че вече имат удобна алтернатива на автомобила и ще постигнат трайна промяна в начина си мислене и навиците си относно това, как водят децата си на училище, за да имаме по-чист град, по-добро качество на живот и по-безопасна среда за децата.