8.12.2023г.

ДЕТСКИЯТ ПРЕДСТАВИТЕЛЕН ХОР НА 32.СУИЧЕ “СВЕТИ КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ” НАВЪРШИ 5 ГОДИНИ ТВОРЧЕСКА ДЕЙНОСТ

Скъпи приятели,

Настоящи и бивши хористи,

Уважаеми родители,

Детският представителен хор на 32.СУИЧЕ “Свети Климент Охридски” навърши 5 години творческа дейност.

Хорът се радва на одобрението на изтъкнати наши музиканти и педагози: „Поздравления и пожелания за нови успехи на Детския представителен хор с диригент Александър Митев. Удоволствието и възхищението от тяхното изпълнение е неописуемо!“ – думи на Искра Палиева. “Удивена съм от постиженията на децата и диригента г-н Митев! Чист, неподправен, естествено поставен звук, перфектна дикция и интонация. Светли очи, вперени с любов в диригента. Впечатляваща интерпретационна дисциплина. Желая здраве, вдъхновение, световни успехи.“ – Вела Казакова. “Прекрасно е да събереш толкова много деца и да накараш лицата и очите им да греят от това голямо изкуство „музиката“. Прекланям се пред техните преподаватели.“ – Емилия Канева.

Вече пет години децата от 32.СУИЧЕ се обучават на певческо изпълнителско изкуство под вдъхновяващото ръководство на диригента Александър Митев и Илиана Траянова, пианист и хормайстор на състава. Техните изпълнения винаги впечатляват с детайлната изработка на музикалните творби, за което диригентът Кирил Търпов казва: “За мен беше удоволствие да слушам изпълнението на хора. Изключително добра подготовка и вокална работа. Верен стил…“.

Хорът се е превърнал в отлично място за развитие на младите артисти в училище. Те се учат на екипна работа, обич към музиката и отношение към изкуствата. След самостоятелен концерт на хора доц. д-р Ванилия Кисьова, преподавател в Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ споделя: “Очарователен хор, прекрасен репертоар, изпълнен с емоция и въодушевление. Децата бяха с изключително сценично поведение и прекрасни хорови умения : контакт с диригента и публиката, красива фраза и ансамбъл. Прекрасна изява в трудни акустични условия!“.

Друго мнение е споделено от диригента на Първия български хор „Янко Мустаков“,

г-жа Елизабет Людмилова: “Очарована съм и възхитена от хора на 32-ро училище “Св. Климент Охридски“!!! Техният млад, способен и енергичен диригент Александър Митев ми вдъхна надежда, че за българското хорово изкуство има надежда за бъдеще! На добър час!“.

Високата експертна оценка на специалистите потвърждава, че Детският представителен хор израства непрекъснато.

„Хорът на нашето училище е сбъдната моя мечта, която се осъществи през 2018 г. благодарение на едно невероятно сътрудничество между мен и моите колеги преподаватели по Музика (г-жа Илиана Траянова и г-жа Людмила Павлова), учителите по другите учебни предмети и най-вече с неотлъчната подкрепа на ръководството на нашето училище. Няма такова друго училище с толкова дейни и подкрепящи колеги професионалисти. Във всеки концерт на Детския представителен хор на 32. Училище има една енергия, която е много специфична, особено на коледен концерт. Усещането в залата е за домашен уют, топлина и радостни емоции, придружени с онова изпълнителско гъделичкане в стомаха, което започва от момента на излизане на сцената до последния акорд в края на концерта.” – думи на Александър Митев за училищния вестник “Ло6о ми е”.

Съставът е действителен член на Българския хоров съюз от 2019 г. Концертната дейност включва съвместни концерти с оркестър „Симфониета -София“, концерти в Българската академия на науките, Университета по архитектура, строителство и геодезия, Националния политехнически музей, Националния дворец на културата и др.

През 2019 г. хорът участва в Националния фестивал на коледната и новогодишната песен гр. Хасково, а 2020 г. в Рождественски онлайн концерт на Район “Оборище” заедно с едни от най-добрите хорови състави в страната.

За работата на хора диригентът Валентина Георгиева казва: “За първи път ви слушам… Прекрасен звук, чудесен репертоар, забележително диригентско присъствие! Наслада за сетивата!“.

🏆 Хорът печели две първи награди и една трета в Международен конкурс „Коледна изповед” 2020 г., а през 2023 г. – Първа награда в XI. Национален конкурс “Път към славата“ в категория “Вокални ансамбли“. Издава самостоятелен албум “OUR SONGS” през 2023 г. със записи от концерта в Българската академия на науките.