03.10.2024г.

ЗЛАТО ЗА НИКОЛА КЪНОВ ОТ ДЪРЖАВНИТЕ ОТБОРНИ ПЪРВЕНСТВА ЗА МЪЖЕ

От 1 до 8 септември  в к.к.Албена се проведоха Държавните отборни първенства за мъже и жени за 2024 г. по класически шахмат, по ускорен шахмат и по блиц. В надпреварата при мъжете участваха 17 отбора, като Никола Кънов беше привлечен да се състезава за тима на шахматен клуб Бургас 64. Отборът завоюва шампионските титли на България за мъже и в трите първенства, като в класическата контрола се наложи безапелационно – с победи над всичките си противници. Освен спечелването на три златни медала от отборната надпревара, единадесетокласникът от 32 СУИЧЕ Никола Кънов отбеляза и най-добър индивидуален резултат на своята дъска във всяко от трите състезания! 

В дните от 12 до 14 септември Никола взе участие и в Националната индивидуална купа в Приморско по ускорен шахмат и блиц, част от Държавния спортен календар за 2024 г. Никола Кънов спечели еднолично златото при мъжете в надпреварата по блиц, като постигна 100% резултат – седем победи в изиграните седем партии. Непосредствено след това Никола се включи и в традиционния Международен фестивал Приморско от 14 до 22 септември, където завоюва призовото трето място в турнир А.

Изминалото лято беше изключително успешно за състезателя на Шахматен клуб Елит. Той покри още една норма за Международен майстор с играта си на шахматния турнир Smuk Skak GM 2024 в датския град Скандерборг. В турнира, провел се от 17 до 25 август, участваха трима гросмайстори и шестима международни майстори, а Никола беше най-младият сред десетте участници в турнира.

Благодарение на силното си представяне 16-годишният ФИДЕ Майстор Никола Кънов повиши своя международен рейтинг и се изкачи в Топ 10 на всички активни шахматисти в България в ранглистата по класически шахмат на Международната шахматна федерация FIDE.

Пожелаваме успехи на Никола и през новата учебна година!